18 Aralık 2010 Cumartesi

P- Kur'an Gelenekçiliğe Karşıdır!

           
             P- Kur'an Gelenekçiliğe Karşıdır!

            Yukarıda da anlattığımız üzere Kur'an-ı Kerim her çağa hitap eden dinamık bir kitaptır. Bu dinamikliğin ana boyutlarından birisi de O'nun gelenekçiliğe karşı oluşdur. Hatta öyle bir karşıcalıktır ki bu, bizzat kendi üzerinden oluşarı dahi kabul etmez.
            Erişilen her bilgi ve tenolojik buyut ile içine gerdiği her toplum, her kültür ve medeniyet dairesince yeniden yeniden yorumlanıp anlaşılmaya hem uygundur, hem de bunu özellikle ister!
           Ve O, kimseye dinde haramlaştırma yetkisini vermediği gibi, "Şunlar güzeldir!" türü bazı davranış kalıplarının, sanki birer dinsel kuralmışçasına dinin içine sokulup sokuşturulmasına da, bunların dondurulup donuklaştırılmasına da onay vermez.
           Bu son cümlede söylenendir işte biraz evvel eletirdiğimiz o din görevlisi vaizin anlatımları ve anlattıkları. Nitekim tam da bu tutumdur Kur'an gerçeğine "doğma" yaaftası yapıştıranların yanılgılı gerekçeleri. 
           Şu halde bu cümleden olarak biz, Kur'an-i din ile uyuşmayan o, haramlaştırma, bitat ve gelenekçilik üzerinde duralım kısaca. Ve gelenek Müslüman'ı olmayalım. Yoğun olarak yaşanmakta olan o gelenek, yani örf dinini eleştirenler de neyi eliştirdiklerini iyi bilsinler ayrıca.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder