G- Hadimi ve Sigara
Dediğim gibi doğada yazılı bilimsel bilgiyi yorumlayarak toplumsal ve dinsel hayata uygulayan ender bilim adamlarından biri de Muhammed Hadimi Hazretleri’dir. O nedenle burada birazcık da olsa kendisinden bahsetmek istiyorum:Allah kendisinden binlerce razı olsun, inşallah mekanı Cennet olmalıdır. Rabbim inşallah bizleri de Cennetinde, onların dostluklarıyla şereflendirsin.
Muhammet Hadimi: Konu ettiğim bilge zatın lakabıdır. Muhammed-i Din’in hadimi, hademesi yani hizmetçisi manasına sıfattır. Konu zat, Konya’nın Hadim İlçesinde metfundur. Yani kabri oradadır. İlçeye ad olan “Hadim” ismi de işte bu zattan gelir.
Kendisi ağırlıklı olarak Hadim’ de yetişmiş, orada yaşamıştır. Kendine has ekolünü, O çevrede kurduğu okullar ve yazdığı kitaplarla geniş bir çevreye yansıtmayı başarabilmiş bir kişiliktir.
Bu bilge Zat’ın görüşleri, Orta Toroslar Bölgesi’nde yaşaya gelen halkın dini yaşamı üzerinde, hala çok etkilidir.Bu bilge hizmetkardan çarpıcı olduğu için bir alıntı yapmak istiyorum:O alıntı da sigara hakkında olacaktır.
Hadimi’ye sigara konusunda sorarlar: O ise, Cevaben;
“Arılar dumanı görünce tüm sezon uğraşıp yaptıkları ve bir kış yiyecekleri balı, kendileri için ölüm kalım meselesi olduğu halde terk edip kaçarlar…! Arı bir böcek olduğu halde böyle davranırken, evrenin eşrefi konumundaki insanın konu edilen sigara dumanından mutlaka kaçması lazım geldiğini” belirterek işi kestirip atar.
Buradan hareketle, hiç duraksamadan sigaranın içilmesi gerektiği hükmüne varır.
Hadimi Hazretlerinin Türbesi:
Yukarıdaki anlatımımızdan da anlaşılacağı üzere, kendisi bu görüşü; Allah’ın doğa kitabındaki ayetlerini okumak suretiyle öne sürmüştür.
Sigarayı “İçmeyin.” diyen ilk bilge insan, Hadimi’dir. Üstelik görüşü de çok çarpıcıdır.Hadimi’nin meşhur birçok eseri yani kitabı vardır. Bunlardan birisi de “Berika” adlı eseridir. Bu kitaptaki, sigara hakkındaki görüşleri de yukarıdaki anlatımımızla aynı paraleldedir. Sair düşünürler bu hususta; “Yok, helâle yakın mekruhtur, yok harama yakın mekruhtur” diye senelerdir görüş belirtikten sonradır ki nihayet, bunca tıbbi gelişme karşısında Hadimi Hazretleri’nin görüşüne gelmiş durumdadırlar.
Mekruh: Kerih, kötü ve düşük görülen iş ve eylemler manasına gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder