16 Aralık 2010 Perşembe

13- UYGAR OLMAK VE ÇAĞDAŞLIK


MEDENİ / UYGAR OLMAK BAĞLAMINDA ÇAĞDAŞLIK:

              Doğrusu Medeni / Uygar olmanın, çağdaş olmakla eş anlamlı olmadığını, hatta medeni olmanın, çağdaş olmaktan daha öte, ve daha üst bir kavram olduğunu söyledikten sonra; “Erdemin Gerekliliği” ana başlığında da değindiğimiz üzere; toplumlarda erdemin yükselişi ile uygarlığın yükselişinin ve erdemin dip yapışıyla da medeniliğin dip yapışının at başı bir arada yürüyor olduğunu burada tekrarlamak isterim.!
Bu anlamda, yarın bu günden daha medeni olacağımıza olan inancım gibi, insanlığın dünlerde bu günlerden daha medeni hayatlar sürdüğünü de söylemem gerekecektir.
            Yine birçok insanın ve toplumun, diğerlerinden daha farklı konu ve konumlarda olmak üzere; birbirlerine göre daha medeni oluyor olabildiğini de söylememiz gerekecektir.
            Konuya önceleri temas etmiş olmakla ve ileride yine değineceğimiz üzere, şimdilik konumuzla ilgisi bakımından;
           -Dürüstlük, doğruluk, haktan yana olmak, adalet, cesaret, sabır, azim, ceht ve cihat (mücadele) fedakarlık, sevgi, şefkat vs. nice erdemler ki; Uygarlığı, yani medeniyeti işte bu ve benzeri değerlere sahip olmak, onları yaşamda sergilemek oluşturur. Çağdaş olmak değil. Hem de çağdaş olmak bu değerlere sahip olmak demek de değil! İşte medeni diye, bu ve benzeri değerleri hayata geçiren toplumlara denir!
Her çağ, her toplum veya her insan asla uygar yada medeni olarak kabul edilemez. İşe bu noktadan baktığımızda içinde yaşadığımız zamanlar için,“İnsanlığın en medeni ve en uygar çağıdır.” deme olanağımız kesinlikle yoktur!
            Bu açıdan ben, uygarlık yerine çağdaşlık, yani çağdaş olma deyiminin yahut kavramının kullanılmasına karşı çıkıyorum.
            Çünkü: Bu da kavram karmaşalarımızdan, bizi yanıltan mencerleştiren kelimelerden birisidir.  Çağdaşlığı uygarlıkla eş anlamlı biçimde anlayınca sanıyoruz ki en son çağ, en uygar çağdır.(!) Bizler de en medeni insan…(!) Hayır efendim.! Asla öyle değildir.
             En uygar çağ: Bu kitaba konu etmeye çabaladığımız erdemlerin zirve yaptığı çağdır. O ise insan ve insanlığın hem önündeki, hem gerisindeki hem de içinde bulunduğu çağda, az yada çok dibe vurmuş, yada zirve yapmış bir şekilde mevcuttur. Size burada, Kuran’da bahsi geçen; Sodom ve Gomor şehir devletlerinin sakinleri konumundaki, Lut Peygamberin homoseksüel kavmini ve bu kavmin başına gelenleri kısaca hatırlatmakta fayda görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder